Viete čo je pleseň v dome? Určite áno! Viete ako sa jej v dome zbaviť? Určite áno! Ale viete ako sa jej zbaviť raz a navždy? Vetrajte! Pravidelne, systematicky, pomocou rekuperačnej jednotky.

Ako vzniká vlhkosť a pleseň v dome?

Úroveň vlhkosti a následnej plesnivosti v dome závisí od rôznych faktorov.

Vysoká vlhkosť sa často objavuje nielen v domoch a bytoch po rekonštrukcii, kedy sa zatepľuje fasáda, vymieňajú alebo utesňujú okná. Majitelia starších objektov vymenia okná za tesnejšie, ale už si neuvedomujú, že je potrebné aby sa dom v dôsledku vyššej tesnosti aj viac vetral. Riadia sa heslom, keď šetríme energie, tak poriadne 🙂

 

Vlhkosť ale nie je len problémom starších budov, aj  vo vzduchotesných novostavbách sa môžete často stretnúť s vlhkosťou. Najviac vlhkosti sa nachádza v kúpelní, vo WC a v kuchyni.

Okrem samotného varenia, sprchovania a sušenia vypratej bielizne, vyprodukuje každá osoba v domácnosti štyridsať gramov vody za hodinu len tým, že sa v priestore nachádza. Nezanedbateľným zdrojom vlhkosti sú aj rastliny.

Ako a prečo nám škodí vlhkosť v dome?

Pri nedostatočnom vetraní začína v dome stúpať vlhkosť. Je škodlivá nielen pre samotný priestor v interiéri: poškodzuje nábytok a steny, ale taktiež môže byť veľmi nebezpečná pre ľudské zdravie.

V bytoch s nadmernou vlhkosťou sa veľmi dobre darí plesniam, ktoré sa vyskytujú na stenách, v okolí okien a dvier.

Plieseň v dome môže spôsobovať nevoľnosť, zvýšenú chorobnosť a alergie. Optimálna relatívna vlhkosť v interiéri je 40 – 60 %. Ak prekročí 60 %, oproti optimu sa až dvojnásobne zvyšuje množstvo mikroorganizmov prežívajúcich vo vzduchu.

Ak je zasa vlhkosť príliš nízka, rozmnožia sa roztoče a narastá riziko výskytu alergií a skôr či neskôr budete mať problém so suchými sliznicami.

Rekuperácia urobí všetko za vás

Ak chceme žiť v kvalitnom, vyvetranom priestore s dostatočným množstvom čerstvého vzduchu, mali by sme raz za hodinu vymeniť polovicu objemu miestnosti alebo celého domu ak hovoríme o dome. To však znamená vetrať oknami skoro neustále dňom i nocou. Vetranie oknami tiež ovplyvňujú meteorologické podmienky, orientácia objektu a pod.

Ak vetráte iba oknami, máloktorý objekt nemá v kúpeľni pleseň. Či už v sprchovom kúte alebo vo vani všade nájdete nejaké stopy po plesni. Nikto nie je taký dokonalý aby neustále otváral a zatváral okno. Avšak automatický systém vetrania s rekuperáciou vám vetrá stále bez akýchkoľvek prestávok. Odvádza vám vlhkosť  z objektu a zamedzuje vzniku plesní.

Tieto výhody dosiahnete najmä vďaka kvalitným rekuperačným jednotkám, ktoré majú rôzne režimy nastavenia prevádzky, filtrácie a tým pádom veľmi skvelé možnosti využitia.

 

 

Článok pripravil:

Ing. Rastislav Tvarog
Energetický špecialista a audítor
e-mail: info@twg.sk
Tel.: 0911 640 055

Share This