Možností na ťahanie potrubí je viac než dosť. Len s výberom správnej trasy treba začať dostatočne zavčasu. Ak už je objekt skoro hotový, ostávajú nám veľmi obmedzené možnosti, ktoré Vám môžu skomplikovať a predražiť celý systém rekuperácie.

Umiestnenie potrubia v podhľade

Potrubia rekuperačného systému je najlepšie a zároveň najjednoduchšie umiestniť do sadrokartónového podhľadu. Ak je dutina v tejto konštrukcii uvažovaná aspoň 10 cm je to ideálny priestor na vedenie potrubia. Potrubie sa dá ľahko viesť priamymi trasami, jednoducho sa inštaluje a hlavne je umiestnené v interiéri, tým pádom nie je ochladzované a má minimálne tepelné straty.

Umiestnenie v podstrešnom priestore

Pri bungalove je to najčastejšie požadované riešenie. Je ľahko zrealizovateľné a dá sa robiť aj v čase veľmi pokročilej výstavby bez toho, aby sme výrazne zasahovali do stavebných konštrukcií. Veľký pozor si treba dať na to, aby boli jednotlivé rozvodné potrubia dobre tepelne zaizolované, inak systém rekuperácie vplyvom ochladzovania vzduchu v potrubí stráca svoju účinnosť spätného zisku tepla z odvádzaného vzduchu.

Umiestnenie v podlahe

Toto riešenie je veľmi málo využívané. V oblasti rozvodov vzduchu vzniká často nedostatok tepelnej izolácie nakoľko je potrebné vynechať priestor na umiestnenie potrubia. Ďalšia, nie moc príjemná vec je zistenie, že výustiek vhodných na použitie do podlahy je málo typov a sú zvyčajne za o dosť vyššiu cenu, čo celý systém rekuperácie predraží.

Umiestnenie priamo v betónovej stropnej konštrukcii

Vo veľa krajinách je to najvyužívanejšie riešenie. Je potrebné mať toto riešenie dôkladne naplánované, nakoľko je potrebné potrubiam prispôsobovať statické prvky objektu. Zvyčajne je vhodné ťahať flexi potrubia menších priemerov.

V exteriérovom zateplení

Veľmi neštandardné riešenie, ktoré je vhodné využiť skôr v prípade núdze a len na čo najmenších úsekoch. Hlavný problém je dostatočná hrúbka tepelnej izolácie týchto detailov. Nevhodným riešením detailov môžeme prísť o značnú časť účinnosti rekuperačnej jednotky, nakoľko vzduch v potrubí by sa neprimerane ochladzoval.


Bez rozvodov

Toto riešenie je samozrejme možné len pri využití lokálnych rekuperačných jednotiek. Ich najvhodnejšie využitie je pri rekonštrukciách objektov a pri obmedzených možnostiach stavebných zásahov.

Odporúčanie na záver

Nenechajte si úvahy o umiestnení rozvodov rekuperačného systému na poslednú chvíľu. V dostatočnom predstihu dokážete vybrať najvhodnejší spôsob pre Váš dom, čo  Vám dokáže ušetriť značné množstvo peňazí. Preto odporúčam konzultovať, vybrať, radiť sa s odborníkmi a správne riešenie sa určite nájde.

 

Ak máte doplňujúce otázky, neváhajte ma kontaktovať emailom alebo telefonicky.

Článok pre Vás pripravil:

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

e-mail: info@twg.sk

Tel.: 0911 640 055

Share This